به گزارش خبرگزاری مهر، برنامه گفتگوی فرهنگی با موضوع وضعیت سرانه مطالعه کتاب در ایران با حضور محمد الهیاری فومنی معاون توسعه کتابخانه ها و کتابخوانی نهاد کتابخانه های عمومی کشور، سعید محمدی زکی مدیر مجموعه مطالعه دانشگاه شریف، استاد دانشگاه و نویسنده و مترجم و سودابه امینی شاعر و معاون اداره کل آفرینش های ادبی و هنری کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان از آنتن رادیو گفتگو پخش شد.
در ابتدای برنامه الهیاری با بیان اینکه سرانه کتابخوانی در کشور باید توسط مرکز آمار اندازه گیری شود، گفت: تحقیقات بسیاری در پژوهشکده ها و سازمان های مختلف در این خصوص صورت گرفته است. بهرحال هرچند آمار ارائه شده موثق باشد باید چاره ای اندیشید تا افراد کتابخوان جامعه افزایش پیدا کنند.بنابراین گرفتار اعداد شدن در وضعیت فعلی مشکلی از جامعه ما حل نخواهد کرد.
وی به شکاف موجود میان مصرف و نیاز اشاره کرد و گفت: در جوامع امروزی بیشتر مصرف ما براساس نیازهای ما نیست و ممکن است بسیاری از کالاهای فرهنگی دیگر را به جای کتاب مصرف کنیم.
معاون توسعه کتابخانه های نهاد کتابخانه های عمومی کشور در ادامه گفت: مشکل کتابخوانی باید به صورت زیر بنایی حل شود.رشد اطلاعات و فناوری مرزها را از بین برده و دچار بحران هویت هستیم و مردم با مصرف کالا خود را به دیگران معرفی می کنند.
الهیاری در پایان سخنانش گفت: در دنیای امروز مردم بیشتر تمایل دارند از میان کالاهای فرهنگی با موسیقی، سینما و تئاتر خود را نشان دهند و تفاخر بیشتری برای آنها دارند. تا زمانی که نسبت به کالای مصرفی در مقایسه با کتاب تفاخر بیشتری وجود دارد و کتابخوانی فضلیت محسوب نمی شود، کار زیر بنایی در اولویت قرار دارد.
در ادامه این برنامه محمدی زکی سرانه مطالعه در کشور را زیر ده دقیقه عنوان کرد و گفت: کم بودن زمان مطالعه به ما نشان می دهد باید به دنبال روش های انگیزشی برای ترغیب افرادی که کتاب در سبد خرید آنها جایی ندارد باشیم، تا با کتاب دوست شوند.
وی با ابراز تاسف از اینکه جامعه ایران کتابخوان نیست، گفت: در آینده جامعه دچار فقر فرهنگی خواهد شد. از این رو دولت، وزارت ارشاد، نهاد کتابخانه های کشور باید کاری برای وضعیت کتابخوانی انجام دهند.
در بخش دیگر برنامه سودابه امینی گفت: جای تاسف است که مخدوش بودن آمار در بسیاری از حوزه های کشور اجازه تحلیل کیفی و کمی و تصمیم گیری در خصوص ارتقای این حوزه را از ما می گیرد.
وی افزود: یکی از شاخص هایی که در این حوزه اهمیت دارد شاخص نشر کتاب و تعداد کل کتابخانه هایی است که در کشور وجود دارد.تعداد کتاب های چاپ شده در کشور بسیار پایین است و اگر کتابخانه های کشور را افزایش دهیم جمعیت کتابخوان به کمبود کتاب معترض خواهند شد.
معاون اداره کل آفرینش های ادبی و هنری کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان همچنین گفت: نسبت به همین آمار مخدوش نیز تحلیل کیفی درستی نداریم و مسئولان و متولیان فرهنگی کشور کمتر به بحث استفاده تحیلی و کیفی از آمار برای افزایش سرانه مطالعه کشور فکر می کنند.
نظر شما